Hvordan skal jeg behandle min storebror

Hej brevkasse
Jeg er en pige på 15 år, og jeg har en storebror på 19, som har autisme. Jeg er ikke sikker på, hvor “kraftig” eller hvad man nu kalder det, hans autisme er, men den er hvertfald ikke så kraftig. Han går i 3.g, bor hjemme og har intet job. Han er typisk her hjemme hver eftermiddag, hvor han hører musik, spiller FIFA eller laver lektier.


Desværre synes jeg, at han godt kan blive lidt anmassende alt for tit. Ja,
faktisk hver dag. Siden jeg har været 10 år ca. har han altid bare ville
kramme og være sammen med mig. Nogen gange siger han simpelthen, at “det er jo bare noget søskende gør”, men alle er jo ikke ens. Jeg bliver bare så tit frustreret, da jeg gerne vil sidde på mit værelse, måske høre mit eget musik, eller se min egen serie, og så kommer han ofte ind, og vil enten lade min dør stå åben, så han kan høre med, eller se min serie sammen med mig. Han vil jo selvfølgelig bare gerne lave noget med mig, men det er altså stået på i snart 2 år, og han lader ikke være! Jeg har jo ikke lyst til at sige til mig selv, at det skyldes jo bare hans autisme, men alligevel så føler jeg, at det bare ikke sådan som 19-årige drenge uden autisme, ville være overfor deres lillesøster.
den frustrerede lillesøster

En tanke om "Hvordan skal jeg behandle min storebror"

 1. Vibe - Center for Autisme Forfatter

  Til den frustrerede lillesøster
  Mange tak for dit brev. Jeg tænker at mange søskende til personer med autisme kan nikke genkendende til det du siger men også at andre søskende til 19 årige uden autisme ikke vil opleve de ting du beskriver. Jeg tror du har helt ret når du siger at det er pga hans autisme, at han for eksempel har det svært med at styre sin kontakt med dig.
  Jeg kan sørme godt forstå, at du har behov for ar være for dig selv og ikke har lyst til at være sammen med ham så ofte. Det er et problem jeg også hører fra mange af de søskende jeg snakker med. Måske kunne I aftale en fast dag/tidspunkt hver uge, hvor I kunne være sammen eller hvor du var åben for besøg fra ham. Så ville han være forberedt og du ville ikke behøve få dårlig samvittighed når du så afviser ham. En anden mulighed var at sætte et skilt på din dør der havde to sider, den ene med ”ja tak” til besøg og den anden side med ”nej tak” til besøg eller forklare ham, at når din dør er lukket betyder det nej tak til besøg. Jeg ville også anbefale dig at få din mor med indover, så hun kunne støtte dig og din storebror i at aftalerne blev overholdt.
  Jeg håber at du kan bruge det jeg skriver, måske bare som inspiration til at lave nogle aftaler der kan passe dig. Men jeg tror det er vigtigt du har din mor inde over som back up og støtte.
  Kh. Vibe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.