Når din bror eller søster med autisme slår

Når din bror eller søster med autisme slår...

Mange søskende har prøvet at deres bror eller søster med autisme har slået dem. Nogle oplever det ofte – det er blevet en del af hverdagen, mens andre kun i sjældne tilfælde mærker noget til det. Måske er det et problem du kender?

Spørgsmålet er, hvad kan du gøre ved det? Skal du slå igen? Skal du sige det til din mor og far eller få en lås på din dør?

For det første kan man sige, at mange børn med autisme kan have problemer med deres adfærd. det kan være at de slår sig selv, eller at de er aggressive og slår andre for eksempel sine søskende.

Det er vigtigt at sige, at ofte gør de det ikke med vilje!

De siger altså ikke til sig selv: ”nu vil jeg slå min bror, nu vil jeg slå min søster” eller ”nu vil jeg slå en anden person”. Som udgangspunkt planlægger de ikke på forhånd, at de vil gøre andre noget ondt.

Det kan skyldes, at din bror/søster med autisme enten føler sig misforstået, eller at han/hun føler, at du er urimelig over for ham/hende.  Han/hun tænker måske, ”jeg føler, at den person jeg er sammen med, er forstyrrende for min hverdag”. ”Min bror/søster forstyrrer mig, han/hun skal holde op” og så slår han/hun for at få det til at holde op.

Der skal ofte lidt til at vælte dem omkuld. Det er fordi børn med autisme generelt har fantastisk svært ved at overskue dagligdagen. De har svært ved at forstå sammenhængene i det der sker. Det kan i sig selv være rigelig til, at din søster eller bror med autisme kan blive aggressiv og slå andre.

Det er vigtigt at hjælpe dig som er søskende til at forstå, hvorfor, at din bror eller søster farer op på den måde og pludselig kan være aggressiv.

Læs om andre søskende der har det samme problem

Til dig som er en ældre søskende, kan det være vigtigt at du er inddraget i det her og får noget viden om din bror/søster med autisme og deres til tider mærkelige adfærdsmønster, også når de er aggressive og slår.

Hvis du bliver slået af din bror/søster med autisme, er det altid vigtigt at tale med dine forældre om det, eller med dine venner, hvem, du skal tale med, kan afhænge lidt af hvor gammel du er. Hvis, det er for svært, kan du også tale med en fagperson fx en psykolog. Det er vigtigt at have et sted, hvor det er tilladt at tale om sin vrede og det, der gør én ked af det. Det skal være tilladt nogle gange at sige, ”jeg hader min bror med autisme”.

Det er også vigtigt at du som søskende støttes og hjælpes, så du får hjælp til, hvad du skal gøre, når din bror eller søster med autisme slår.

I det øjeblik, hvor du som søskende mærker, at din bror/søster med autisme ”er oppe at køre”, så skal du måske trække dig tilbage og ikke sige noget til ham/hende, for det kan ”køre” personen med autisme endnu mere op.

Hvis det er sket, så er det vigtigt at du også snakker det igennem evt. med dine forældre. Man kan for eksempel skrive episoden ned. Så kommer det til at sidde på rygraden, hvad du skal gøre for at undgå at dinbror/søster med autisme slår igen i en lignede situation.

Og endelig, hvad skal man gøre, når man bliver slået. Det vil være forskelligt fra barn til barn, om du skal sige noget til din søskende der slår eller du bare skal gå din vej, nogle gange kan det blive værre, hvis du siger noget. Under alle omstændigheder vil det være vigtigt, at du prøver, med hjælp fra dine forældre at planlægge, hvordan du bedst skal forholde sig til din bror/søster med autisme omkring de her adfærdsproblemer og at han/hun slår. Selvfølgelig allerhelst at kunne finde en måde, så du forhåbentligt ikke bliver slået af din bror/søster med autisme.

Det er vigtigt at få hjælp fra sin mor og far, så I er klædt på til at klare disse situationer. Dine forældrene skal huske på, at det kan være et alt for stort ansvar at pålægge dig som søskende, selv at skulle klare det.

Hvis det sker hyppigt, så er det belastende for hele familien og det kan være med til at ødelægge forholdet dig og din søskende med autisme imellem. Ideen er, hvordan minimeres disse adfærdsproblemer, så du – og din søster eller bror med autisme – kan have så det godt sammen som muligt.

Udover hvad du som søskende kan gøre, er det selvfølgelig lige så vigtigt at finde ud af, hvad din bror/søster med autisme kan gøre, eller kan hjælpes til at gøre, for at styre sine aggressioner og uhensigtsmæssige adfærd. Det er også noget, du må snakke med dine forældre om, om de har nogen ideer til, hvordan man kan hjælpe din søster eller bror med autisme til selv at holde styr på sine aggressioner og undgå konflikter.